top of page
Foto del escritorCommunication Papers

EL ECOSISTEMA COMUNICATIVO CHINO. ARTÍCULO DE MANEL OLLÉ EN COMMUNICATION PAPERS.



"El ecosistema comunicativo chino" es el artículo del profesor Manel Ollé que abre el número 11 de la revista Communication Papers de la Universitat de Girona. Este número se basa en un cuaderno central dedicado a China y medios de comunicación.

Ollé nos ofrece una visión de los rasgos característicos del paisaje mediático chino en los campos de la prensa escrita, la televisión y las redes sociales. Este artículo proporciona una aproximación a la compleja estructura de los medios de comunicación en china, una información esencial en este número de la revista que pretende acercarnos un poco más a la organización mediática de este país.

Como destaca Ollé: L'observació dels trets específics del paisatge mediàtic xinès en els camps de la premsa escrita, la televisió i les xarxes ens revela un escenari marcat per les paradoxes pròpies del sistema xinès, on conviuen una economia de mercat amb un fort component estatal, amb un règim polític de Partit Unic, en un capitalisme d'estat o un socialisme de mercat. Aquesta singularitat del model xinès es reflecteix en un àmbit comunicatiu marcat per marges variables de pluralitat, amb un arc de tensió entre la lògica del negoci i del valor polític, amb fronteres constantment renegociades entre la societat, la professió i els límits controladors imposats. Es tracta d'un procés complex, que no es defineix en blanc i negre, amb una evolució i dinamisme molt grans des de finals dels anys setanta.

Completan este cuaderno central dedicado a China artículos sobre la imagen de China en la prensa española, la dificultad de la traducción español/chino de términos futbolísticos en el periodismo deportivo, la internacionalización de los medios de comunicación chinos, las aplicaciones móviles de comunicación y las redes sociales, y reseñas de libros, un primer libro sobre Shanzhai y un segundo sobre medios de comunicación y poder.

bottom of page